среда, 28. јул 2010.

Zavisnost od kofeina je mentalni poremećaj, kažu doktori

pisac teksta: Džordž Stadivil za National Geographic
prevedeno sa: news.nationalgeographic.com

Pitanje: Šta zajedničko imaju heroinski narkoman koji prima dnevnu dozu metadona sa osobom koja oseća kako ne može da funkcioniše bez jutarnje šolje kafe?

Odgovor: Oboje povlađuju svojoj zavisnosti držeći pod kontolom fizički pakao apstinencijalnog sindroma.

Kako je pisac T.R. Rejd napomenuo u njegovom članku pod imenom "Kofein" za National Geographic objavljenom u Januaru 2005, stručnjaci se slažu u tome da redovna upotreba kofeina dovodi do relativno blage fizičke zavisnosti od istog.

Ovaj članak opisuje kako neki od strastvenijih korisnika kofeina postaju iziritirani, dobijaju glavobolje ili se osećaju letargično kada nisu u stanju da dođu do kafe, gaziranog napitka ili šolje čaja.

Ali da li se ovi efekti apstinencije od kofeina mogu klasifikovati kao psihički poremećaj?

Da, tvrdi Dr. Roland Grifits, profesor bihejvioralne biologije i neurologije na medicinskom univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru, Merilend.

Dr. Grifits, koji je pomogao u redakciji članka u Naitonal Geographicu, je glavni autor jedne sveobuhvatne studije o kofeinskom apstinencijalnoj krizi. On se nada da će ovaj izveštaj predstaviti jak argument da se ova vrsta apstinencijalne krize uključi u sledećem izdanju Dijagnostičkog i Statističkog priručnika za Psihičke poremećaje.

Нема коментара:

Постави коментар