среда, 4. август 2010.

Zavisnost od koka kole?

Ako u polje pretrage na Googlu unesete "Coca Cola addiction" dobićete hrpu rezultata od kojih su mnogi pitanja na forumima. Naime, u celom svetu je rasprostranjena urbana legenda da je moguće biti zavistan od Koka Kole. Ove glasine često počivaju na činjenici da je do 1929. godine u receptu Koka Kole, jedan od sastojaka bio i kokain, koji je tada bio potpuno legalan. Sa promenama regulacija i zakona, kokain je izbačen, a ostale su glasine i mitovi. 

Pa ipak, osoba koja unosi velike količine Koka Kole na dnevnoj bazi može imati blagu apstinencijalnu krizu ako prestane sa unosom. O čemu je tu reč?

Odgovor je jako jednostavan. Kao i drugi penušavi napitci koji nisu dijetalne prirode, i Koka Kola je puna kofeina i šećera koji deluju kao stimulansi na naš centralni nervni sistem. Telo se navikava na taj "dodatak" i ako mu ga odjednom oduzmemo, nastaju problemi kao umor, nervoza i pospanost. 

Centri poput privatne ruske klinike Dr Vorobjev leče pacijente od ozbiljnijih bolesti zavisnosti kao što su narkomanija, alkoholizam i kockanje. 



Нема коментара:

Постави коментар