уторак, 17. август 2010.

Zavisnost od društvenih mreža

Lečenje bolesti zavisnosti kao narkomanija nije jednostavna stvar. A pored ove teške zavisnosti ima i lakših oblika, kao na primer novopečena zavist od društvenog umrežavanja. 


Studija online prodavnice Retrevo je pitala: Da li su društvene mreže nove cigarete? Drugim rečima, pozabavili su se zavisnošću od društvenih mreža i otkrili mnogo interesantnih činjenica. 


Retrevov "Gadžetološki izveštaj" je nezavisna studija koja ispituje ponašanje korisnika na internetu. Uzorak se sastojao od 771 osobe različitog pola, godina, prihoda i lokacije u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Studija je otkrila da 40% korisnika ispod 35 godina pristupa društvenim mrežama iz svog auta! Čak 64%  ispitanika ispod 35 godina za vreme radnog vremena, 65% na odmoru, 34% na sastanku! 36% se uključi posle seksa. 

Ove činjenice nameću pitanja kao što je: Koliko vozača pravi prekršaje i predstavlja opasnost za sebe i druge?

Od svih mreža za društveno umrežavanje Twitter je "najopasniji". Ovo je delom zbog jednostavnosti korišćenja ovog servisa. Potrebno je malo vremena i truda da se baci pogled. 

Najveću podršku zavisnosti od društvenih mreža pružaju "pametni" mobilni telefoni (smartphones) i drugi handheld uređaji. Populacija starija od 35 godina generalno preferira laptopove i desktop kompjutere za pristupanje ovim mrežama, dok skoro polovina mlađe generacije nema nikakav problem da pristupi svom omiljenom servisu preko mobilnog telefona. 

Društvene mreže ne idu nikuda. Tu su da ostanu.

prevod sa sajta: socialmediatoday.com

Нема коментара:

Постави коментар