уторак, 20. јул 2010.

Zavisnost od ljubavi

Ljubav, to jest osećanje pripadnosti i povezanosti sa drugim ljudskim bićima, je jedna od osnovnih ljudskih potreba, odmah posle fizioloških (disanje, ishrana) i potrebe za sigurnošću (dobro zdravlje i materijalno stanje). Svi želimo da volimo i težimo tome da budemo voljeni. Ako ova inače zdrava težnja poprimi patološke razmere, to može biti pogubno i za osobu koja pati od ove zavisnosti i za njenog partnera.

 Ljubav se često romantizuje u medijima kao nešto ako ne uzvišeno, onda barem bezopasno. Samim tim, i patološka ljubav se često smatra manjim zlom od drugih zavisnosti kao kocka, alkohol ili samopovređivanje. Ovo je svakako pogrešno, zato što je patološka ljubav čest uzrok “zločina iz strasti” kao što su teški napadi, ubistva i samoubistva.

Pogledajmo samo čuveni primer Romea i Julije - iako se ova priča smatra jednom od najvećih ljubavi u istoriji književnosti, istina je da je krajnji ishod tragedija - smrt dva mlada bića.

Šta su uzroci patološke ljubavi?

    * nedovoljna nega i ljubav u detinjstvu
    * nedostatak poverenja u partnera iz straha od povređivanja
    * depresija
    * izjednačavanje potrebe za ljubavlju sa osnovnim fiziološkim potrebama kao hrana i san
    * velika potreba za kontrolom sebe i drugih
    * poistovećivanje seksualne privlačnosti sa ljubavlju

Šta su posledice patološke ljubavi?

Posledica patološke ljubavi ima mnogo. Pored onih najtežih - kao što je ubistvo, tu su i:

    * ulaženje u nezdrave veze
    * podnošenje maltretiranja od strane partnera
    * zapostavljanje prijatelja i porodice
    * gubljenje interesa za druge sfere života kao zabava i posao

Patološka ljubav često počiva na pretpostavci da je ljubav nešto neobjašnjivo i jače od nas. Osoba koja pati od ove bolesti zavisnosti misli da ne može da izabere koga i kako voli, nema kontrolu nad sobom i svojim osećanjima i postupcima.

Takve osobe imaju potpuno pogrešne ideje o romantičnoj ljubavi. Ne posmatraju je kao nešto u čemu učestvuju oba partnera i na čemu se neprestano radi.

Нема коментара:

Постави коментар